Kasten op maat prijs en kosten informatie

Een kast op maat kan, maar hoeft zeker niet duur te zijn. De ontelbare mogelijkheden naar materiaal en afwerking maken dat je een maatkast binnen jouw budget kan bestellen. Zelf de handen uit de mouwen steken, kan ook wat opleveren.

De prijs van de maatkast wordt bepaald door de grootte van de kast, de keuze van het materiaal, of je al dan niet kiest voor deuren en welk type je dan neemt, de handgrepen, extra opties, enz. Daarnaast betaal je ook voor de geleverde werkuren. Het opmeten, de productie van de kast, de levering en, als je dat wenst, de installatie. Indien je alles zelf opmeet en de kast zelf installeert, kan je hier dus op besparen. Op deze pagina gaan we dieper in op deze factoren.

Kasten op maat prijs berekenen en uitleg

kasten op maat prijsIn de eerste plaats is er de prijs van de kast zelf. De afmetingen, de keuze van het materiaal, de onderdelen van het interieur en eventuele accessoires bepalen hier hoeveel je zal moeten betalen. Hoe meer onderdelen jouw kast heeft, hoe duurder ze wordt.

Afmetingen van de maatkast

Het hoeft geen uitleg dat de grootte van de kast de prijs mee zal bepalen. Hoe meer kast, hoe meer materiaal, hoe meer je betaalt. Al is de grootte lang niet de enige factor. Een kleine kast met heel veel vakjes en accessoires kan duurder uitvallen dan een grote kast met maar enkele vakken.

Ontwerp en ontwerper van de kast

Het ontwerpproces is de belangrijkste fase. Afhankelijk van de afmetingen bekijk je dan hoe je kast er kan uitzien. Heel wat fabrikanten hebben tekenprogramma’s waarmee je kan experimenteren. Zo krijg je meteen een beeld van het eindresultaat en kan je alle mogelijkheden uitproberen.

Het is daarbij belangrijk om stil te staan bij het soort kast dat je wil. Wil je een open of gesloten kast? Met een open dressing heb je meteen zicht op je garderobe. Steek je echter graag dingen in de kast die niet meteen in het oog moeten springen? Dan is een afgesloten kast een aanrader. Je betaalt dan extra voor de deuren. Je kan ook kiezen voor een heuse inloopkast. Het hangt af van de beschikbare ruimte en je budget.

Materiaalkeuze en dikte

Maatkasten zijn er in heel wat materialen. Elke materiaalsoort heeft een andere kwaliteit en dus ook een andere prijs. Fineerhout is bijvoorbeeld goedkoper dan massief eik of glas. Melamine, een goedkoper alternatief voor laminaat, zorgt voor een budgetvriendelijke kast. Het is een dunner materiaal en dus minder sterk en wordt vaak gebruikt voor de binnenkant van de kast of in ruimtes waar het uitzicht minder van tel is zoals in de garage.

Ook de dikte van het materiaal is bepalend voor de factuur. De kern van een kastplaat bestaat uit een spaanderplaat. Hoe dikker deze wordt gemaakt, hoe steviger de kast en hoe hoger de prijs zal zijn. Deze plaat wordt verder afgewerkt met een materiaal naar keuze. Zo is een matte afwerking meestal goedkoper dan poederglans of hoogglans.

Wens je de vakken en lades ook vanbinnen helemaal af te werken met hout of een ander materiaal? Dat geeft cachet en een zekere luxueuze uitstraling aan de kast, maar heeft uiteraard ook zijn prijs.

De inhoud van de kast

Ook de inrichting van de kast beïnvloedt de prijs. Indien je bijvoorbeeld enkel voor statische leggers kiest, is dit voordeliger dan wanneer je ook lades wil. Een lade is namelijk duurder dan een plank omdat ze rails nodig hebben. Zowel bij leggers als lades bestaan heel wat verschillen in kwaliteit en dus in prijs.

Naast planken en lades kan je ook kiezen voor een garderobestang, schoenenrek, dassenhouder, uittrekbaar legvlak, enz. Kortom, je kast kan volledig volgens jouw wensen worden ingedeeld. Onthoud hierbij dat hoe meer onderdelen jij wenst, er meer materiaal nodig is en je dus meer zal betalen. Liever vele kleine vakken dan enkele grote? Dan zal de prijs oplopen.

Welk type deuren heeft jouw voorkeur?

Deuren heb je in alle soorten en prijzen. Een gewone draaideur is lang niet zo duur als een schuifdeur. Schuifdeuren doen de prijs oplopen omdat ze met een complex railsysteem moeten worden geplaatst. Een draaideur heeft enkel scharnieren nodig en dat is goedkoper. Het voordeel van een schuifdeur is dan weer dat ze geen plaats inneemt als je de kast opent.

Indien je kiest voor deuren en lades, moet je vervolgens kiezen of je deze van handgrepen wil voorzien. Er is een breed pallet aan mogelijkheden in uiteenlopende groottes en materialen zoals aluminium, hout of plastiek. Greeploze deuren of lades zijn ook een optie. Je kan hierbij kiezen voor het tip-on systeem waarbij de kast wordt geopend met een zachte druk op de deur.

Accessoires

Je kan de kast helemaal afmaken met accessoires. Zo kan je spiegels aan de deuren bevestigen, een licht laten aanspringen wanneer je de kast opent, enz. Zelfs een kledinglift is een optie. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hebben elk hun prijskaartje. Tip: doe inspiratie op via Pinterest.

Kosten om rekening mee te houden

kasten op maat prijs berekenenNaast de prijs van de kast zelf, zijn er de zogenaamde ‘manuren’, het werk dat door mensen gedaan moet worden. Concreet gaat het dan om het nemen van afmetingen, het maken van de kast, het vervoeren van het materiaal en het plaatsen van de kast. Hoe meer je uitbesteedt, hoe hoger de factuur zal oplopen.

Inmeten

De plaats waar de kast komt, moet volledig worden opgemeten. Je kan ervoor kiezen om dit zelf te doen en daarmee kosten uit te sparen. Punctueel te werk gaan, is hierbij noodzakelijk zodat je geen problemen krijgt bij het plaatsen van de kast.

Plaatsing

Indien je ervoor kiest om de kast te laten monteren, zijn hier uiteraard kosten aan verbonden. Wanneer de onderdelen van de kast naar een verdiep moeten gebracht worden, zal dat duurder uitvallen dan wanneer ze op het gelijkvloers moeten geïnstalleerd worden. Ook het uitpakken van alle onderdelen, vraagt tijd voor de monteur en wordt dus aangerekend. Het speelt eveneens een rol of de kast al dan niet in de muur moet worden bevestigd. De complexiteit van de inrichting bepaalt eveneens de montagekosten. Het leggen van planken gaat veel sneller dan een complete inrichting met lades, roedes, enz.

Transport

Het leveren van de kast brengt kosten met zich mee. Soms gebeurt het ook dat een firma alles laat produceren in het buitenland, wat extra transportkosten met zich meebrengt.

Twee prijsvoorbeelden

Een maatkast met draaideuren in melamine kan zo’n €1400,- per lopende meter kosten. Indien je kiest voor een open kast zonder deuren, heb je al een kast voor gemiddeld €850,- per lopende meter. Hierin zitten leggers, accessoires en de plaatsing inbegrepen. Als je meer lades, accessoires of een ander materiaal wenst, kan de prijs hoger uitvallen.

Prijsvoorbeeld ingesloten maatkast

Een ingesloten maatkast van 300 cm breed, 250 cm hoog en 70 cm diep kost ongeveer €2150,-. Deze kast heeft gewone draaideuren met handgrepen en bevat een aantal roedes, leggers en lades. Het materiaal is wit melamine. De plaatsing is niet inbegrepen.

Een ingesloten maatkast met dezelfde afmetingen, dezelfde indeling, uit hetzelfde materiaal en dezelfde kleur, maar zonder deuren kost ongeveer €1900,-.

Prijsvoorbeeld vrijstaande maatkast

Een vrijstaande maatkast van 300 cm breed, 250 cm hoog en 70 cm diep kost ongeveer €2000,-. Deze kast heeft gewone draaideuren met handgrepen en bevat een aantal roedes, leggers en lades. Het materiaal is wit melamine. De plaatsing is niet inbegrepen.

Begin vandaag nog met het vergelijken van offertes!
Een meubelmaker kan jouw droomkast op maat maken! Bekijk wat jouw opties zijn.

Door offertes te vergelijken kan je veel geld besparen op de kosten van jouw project.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vooraleer je met een kastenfirma in zee gaat, vergelijk je best eerst enkele offertes. Bedenk eerst wat je allemaal in de kast wenst en vraag dan prijzen op. Vergelijk dezelfde materialen en dezelfde inrichting met elkaar.