Kasten op maat

Heb je ook nood aan meer opbergruimte in huis? Droom je al lang van die grote inloopkast of een georganiseerde speelruimte? Dan zijn maatkasten precies wat je zoekt. Met kasten op maat kan je in elke ruimte een grote meerwaarde creëren. Maak van jouw thuis een oase van rust waarin alles netjes is opgeruimd en uit het zicht zit. Kijk je uit naar een geordend en rustgevend huis? Lees dan zeker verder!

Hoe werkt onze website?

Wij hebben deze website opgezet om mensen (zoals jij) die op zoek zijn naar een meubelmaker te informeren over de mogelijkheden. Naast onze informatie hebben we ook een offertesysteem aan onze website gekoppeld. Deze offerteservice kan jou van een overzicht voorzien voor de kosten van jouw kast op maat. Het invullen van het offerteformulier kost je nog geen minuut en levert jou – geheel vrijblijvend – meerdere prijsoffertes op van meubelmakers die jouw klus willen uitvoeren. Door het vergelijken van prijzen krijg je inzicht in de kosten waardoor je tot wel 30% minder betaald ten opzichte van iemand die dit niet doet.

Wist je dat jouw project goedkoper kan?
Ben jij op zoek naar een meubelmaker? Vergelijk prijzen voordat je een firma inhuurt!

Waarom kiezen voor kasten op maat?

Twijfel je of een kast op maat wel past bij jouw wensen? Maatkasten passen in elke ruimte en kunnen volledig aangepast worden aan jouw unieke situatie. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Elke ruimte benutten met maatkasten

Heb je een zolderkamer met een schuine wand waar je geen standaard Ikea kast onder kan plaatsen? Of blijft de ruimte onder jouw trap onbenut? Dan zijn inbouwkasten op maat de oplossing. De interieurarchitect zorgt ervoor dat elke millimeter van deze vrije ruimtes optimaal gebruikt kan worden.

Stijlvolle opbergmogelijkheden met kasten op maat

Een maatkast kan volledig naar jouw smaak worden samengesteld. Hou je van een statement met een felle kleur of heb je liever een subtiele kast die opgaat in het interieur? In overleg met de vakman kan de afwerking van de maatkast volledig gepersonaliseerd worden. Kleuren, texturen, opstellingen, materialen… stel jouw kast tot in de kleinste details samen zoals je ze altijd al voor ogen had. Ben je benieuwd naar het assortiment materialen? Hier gaan we later dieper op in.

Inhoud van maatkasten personaliseren

Een maatkast voor in een bureauruimte zal anders ingericht worden dan die van een dressing. Naast het uitzicht kan je dus ook de inhoud van de kasten personaliseren. Ben je op zoek naar veel ruimte voor je kledij en sneakercollectie? Dan zijn stangen en schoenrekken goede opties. Of droom je al lang van een eigen bibliotheek? Ga dan voor veel legplanken. In maatkasten kan je uiteraard ook schuiven integreren, zo heb je alles makkelijk binnen handbereik. Elke kast kan dus een uniek stuk zijn.

kasten op maat

Schuifdeuren of draaideuren kiezen voor de maatkast

Wanneer je een kleine ruimte zo optimaal mogelijk wil benutten kan het zijn dat er plaatsgebrek is voor een klassieke draaideur. Daarom is het ook mogelijk om te kiezen voor een schuifdeur. Zo bespaar je nog meer op ingenomen ruimte.

Kasten op maat in verschillende ruimtes

Overal in huis kan een maatkast van pas komen. Heb je in bepaalde ruimtes nood aan nog meer opbergruimte? Kies dan voor een van de volgende oplossingen.

keukenkasten op maat

Keukenkasten op maat

Een keuken gebruik je elke dag en dat vraagt om degelijke materialen en een optimaal gebruiksgemak. Wil je een echte leefkeuken, dan moet deze tegen een stootje kunnen. Bij kasten op maat kan je kiezen voor de beste materialen met een lange levensduur. Dit in tegenstelling tot Ikea kasten op maat.

Elke familie gebruikt de keuken anders, wat ervoor zorgt dat elke keuken uniek is. Bak je graag, dan is een ingebouwde oven op ooghoogte een ergonomische oplossing. Ook schuiven zorgen voor een ergonomische kookomgeving. Ze geven een beter overzicht van je spullen en je hoeft minder vaak te bukken.

In een keuken heb je nooit genoeg plaats, dus het is aan te raden om samen met de vakman te kijken hoe je jouw ruimte optimaal kan benutten. Zo heb je installaties die je letterlijk elk hoekje van de kast kunnen laten zien. Nog een voordeel aan keukenkasten op maat is dat ze kunnen gebouwd worden rond toestellen die je al bezit. Kan je bijvoorbeeld geen afscheid nemen van jouw Amerikaanse koelkast? Of heb je een prachtig kookvuur waar je nog jaren op wilt koken? Geen enkel probleem. De vakmannen integreren dit alles in jouw droomkeuken.

dressing op maat

Dressing kasten op maat

Bijna elke volwassene droomt van een eigen dressing. En met een dressing op maat valt alles op z’n plooi. Zo kan de kast volledig aangepast worden naar jouw kledingstijl. Draag je bijvoorbeeld veel lange jurken, dan is het belangrijk dat deze hoog genoeg kunnen hangen zonder tegen legplanken te botsen. Een dressing op maat geeft ook de mogelijkheid om voor eens en altijd de strijdbijl, over wie welk plekje van de kast krijgt, te begraven.

Berging kasten op maat

Berging kan overal: onder de trap, in de garage, naast de keuken… Een berging op maat zorgt ervoor dat jouw spullen volgens jouw noden opgeborgen kunnen worden. Ben je bijvoorbeeld een handige Harry die vaak klusjes doet in huis? Dan kunnen berging kasten in de garage ervoor zorgen dat je een mooi overzicht hebt over jouw materiaal.
Of ben je eerder op zoek naar een wasruimte waarin je niet meer hoeft te bukken en waar je het deurtje van de wasmachine gewoon open krijgt wanneer je wasmand eronder staat? De interieurarchitect kan dan een gebruiksvriendelijke waskast ontwerpen. Een inbouwkast waarin jouw wasmachine en droger op ergonomische hoogte staan met een handige uitrekplank om je wasmand op te zetten.

TV meubel op maat

Kasten op maat hoeven niet altijd groot te zijn. Zo kan je een TV-kast laten maken die past in jouw interieur en aangepast is aan jouw kijkgewoontes. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen hoeveel open vakjes je wenst voor een eventuele digicorder of gameconsole.
Met een maatkast wil je natuurlijk dat alles mooi is afgewerkt. Daarom zorgt de schrijnwerker er ook voor dat alle kabels mooi weggewerkt zitten en dat er goede toegankelijkheid is voor de stopcontacten.

Lees ook ons artikel over: meubels op maat

Inbouwkasten op maat

Je kan een maatkast ook laten opgaan in de ruimte. Door de afwerking wordt elke millimeter van de beschikbare oppervlakte benut. Dit geeft een luxueuze uitstraling. De vakman zorgt er in de afwerking voor dat de kasten overgaan in de vloer, muur en het plafond. Dit is een groot verschil met de inbouwkasten van Ikea. Daar heb je die hoge afwerkingsgraad niet.

Maatkasten laten maken – zo werkt het

Benieuwd wat er juist nodig om een kast op maat te laten maken? Volg volgende stappen.

Ruimte van de kamer opmeten

Je kan er vaak voor kiezen om de beschikbare ruimte te laten opmeten door een vakman of om het zelf te doen. Wanneer je de ruimte zelf gaat meten is het belangrijk om met bepaalde stappen rekening te houden. Zo meet je de breedte, diepte en hoogte van de ruimte waar de maatkast zou komen. Bij schuine wanden meet je bijkomend de hoogte van de vloer tot de knik en de breedte of diepte van het plafond tot aan de knik. De diepte kan 0 cm zijn.

Hou ook rekening met obstakels zoals vensterbanken, lampen, buizen…

Natuurlijk zijn er ook basisafmetingen voor bepaalde kasten:

  • Tv-meubels komen best 50 à 60 cm hoog
  • Een zitbank heeft een ideale hoogte van 45 à 50 cm en een diepte van 45 à 55 cm
  • Kledingkasten zijn idealiter 60 cm diep voor de hangers
maatkasten

Materiaalkeuze voor maatkasten

Bij inbouwkasten of maatkasten kan je kiezen tussen plaatmateriaal met verschillende soorten afwerking of massief hout. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen en kwaliteiten. De materiaalkeuze zal afhangen van de ruimte waarin de maatkast zal geplaatst worden en de gebruiksfrequentie.

Natuurlijk speelt jouw budget ook een grote rol. Zo betaal je meer voor massief hout dan voor spaanplaat, maar spaanplaat is minder duurzaam. Het is belangrijk om alle voor en nadelen tegenover elkaar te zetten voor je een beslissing maakt.
Meestal doet de interieurarchitect een voorstel op basis van jouw noden en budget, maar het kan goed zijn om te informeren naar de verschillende soorten materialen binnen hun assortiment.

Indeling van de maatkasten bepalen

Om te kiezen hoe je jouw maatkasten wil indelen is het belangrijk om te kijken naar hoe je leeft, werkt en welke spullen je hebt. Dit zijn belangrijke indicatoren die de keuze van de indeling gaan bepalen. Aan de indeling hangt natuurlijk ook een prijskaartje, zo zijn schuiven duurder dan kasten met legplanken. Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met jouw budget.

Deuren en klinken van de maatkasten kiezen

Wanneer je de ruimte, afmetingen, materialen en indeling hebt bepaald van jouw maatkast kan je overgaan naar de afwerking. Daaronder vallen de deuren en klinken. Zoals eerder vermeld is het belangrijk om na te gaan of je voldoende plaats hebt voor draaideuren, anders kies je beter voor schuifdeuren. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een deel zonder deuren te plaatsen voor bijvoorbeeld een bibliotheek.

Klinken maken jouw maatkast kast af! Ze bepalen mee de stijl, zo kan je landelijke grepen kiezen of gaan voor strakke, moderne handvaten.

meubelmaker

Maatkast (laten) plaatsen

Bij bepaalde maatkasten firma’s kan je de kasten laten plaatsen of je kan ze laten leveren om zelf in elkaar te steken. Dit hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeur. Wanneer je handig bent en kosten wil drukken is het een goede optie om jouw maatkasten zelf te plaatsen. Zo betaal je geen werkuren.
Heb je meer vertrouwen in een vakman, dan kan je de maatkasten laten plaatsen. Zij zorgen niet enkel voor een strakke afwerking, maar stellen ook alles perfect af. Zo ben je zeker dat je deuren mooi op gelijke hoogte hangen en dat de scharnieren vlot opendraaien. Let wel, er kan bij de plaatsing nog wat bijgevijld of afgezaagd worden, dus het is vaak geen stofvrije levering.

Maatkasten in verschillende materialen

Zoals eerder aangehaald bestaan er heel veel verschillende materialen waaruit jouw maatkast kan worden opgebouwd. Kies de juiste materialen die passen bij jouw specifieke levensstijl.

Houten kasten op maat

Ingemaakte kasten bestaan bijna altijd uit houten materialen:

  • Massief hout: Dit is 100% natuurlijk hout zoals grenen, vuren, eik, beuk… Een ingemaakte kast bestaat nog zelden volledig uit massief hout. Dit wordt meestal gebruikt voor de zichtbare onderdelen. Bij dit soort materiaal bekom je moeilijk strakke vlakken, maar krijg je eerder de authentieke houtlook met natuurlijke oneffenheden.
  • MDF: dit plaatmateriaal is het meest veelzijdig. Het kan dus gebruikt worden voor verschillende toepassingen en in verschillende ruimtes. Zo kan het vochtwerend gemaakt worden voor in de badkamer of kan het brandvertragende elementen bevatten voor de keuken. Daarnaast is het ook verkrijgbaar in verschillende diktes.
  • Multiplex: dit plaatmateriaal is ook verkrijgbaar in verschillende diktes en ook in verschillende houtsoorten.
  • Spaanplaat: dit is een goedkoper en ook minder sterk plaatmateriaal. Het komt tot stand door houtsplinters samen te drukken en te lijmen.

Maatkasten in melamine

Na de keuze van het materiaal, komt de keuze van de afwerking. Zo kan je gaan voor melamine. Hierbij persen ze laagjes melamine hars samen met fenolpapier en dat wordt met hitte en druk op het plaatmateriaal geperst. Melamine is goed bestand tegen vlekken en krassen, maar eerder voor oppervlakken die minder frequent gebruikt worden. Het is wel heel makkelijk te onderhouden en poetsen. Melamine komt in alle kleuren en verschillende motieven die hout of beton nabootsen.

Maatkasten in laminaat

Laminaatafwerking is heel stevig en wordt vaak gebruikt in drukbezochte ruimtes en horizontale oppervlakken. Om laminaat te krijgen wordt decopapier gebruikt samen met kraftpapier, fenolhars en melaminehars. Dit wordt allemaal samengeperst en gekleefd op het oppervlak van het plaatmateriaal. Ook laminaat komt in alle kleuren en verschillende motieven met iets meer detail.

Poederlak maatkasten

Het woord zegt het zelf, poederlak is lak die wordt aangebracht op het plaatmateriaal. Het is bestand tegen krassen en kan een gladde of korrelige afwerking hebben.

Kostprijs van kasten op maat

Een vast prijskaartje hangen aan een kast op maat is onmogelijk. Elke maatkast is uniek, dus de kostprijs hangt af van jouw noden en keuzes. Je mag zeker rekenen op ongeveer €1.400,- per lopende meter voor een ingemaakte kast met een basis indeling. Maar de prijs zal variëren naargelang de materiaalkeuze, de afwerking, de indeling… Daarom raden wij aan om offertes op te vragen op basis van een uitgebreide omschrijving van jouw project.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Om te kunnen besparen op de prijs voor de maatkast van jouw dromen is het aangewezen om bij verschillende firma’s offertes aan te vragen. Zo kan je vergelijken en uiteindelijk kiezen voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Begin vandaag nog met het vergelijken van offertes!
Een meubelmaker uit Aalst kan voor jou echt een kwaliteitskast maken die er voor zorgt dat alle ruimte in het huis optimaal benut wordt!

Door offertes te vergelijken kan je veel geld besparen op jouw kasten op maat project.

Meer informatie over de prijs van maatkasten? Lees ons artikel: kasten op maat prijs